8-12 Disember 2012
Kami telah diberi kesempatan oleh Ilahi untuk menghirup udara dingin (beku) di Korea. Kami pergi melalui travel agen SEDUNIA dan di sana dibawa oleh HOPE. Travel guide diorang (used to be) Malaysian (org negri) married to Korean and has a daughter.
Some facts from my wife:
1. Korea sgt bangga dgn produk mereka. Perkataan Made in Korea akan di pamerkan besar2..
2. Awek Korea wajib tahu buat Kimchi..
3. Muka awek Korea mcm sepesyen je semua
4. Balak Korea mmg encem.
5. K pop baru jek glemer..tu sbb tourist..
6. Takde awek and balak Korea pakai warna warni mcm kat Msia..tu makcik2 je pakai mcm tu..katanya.
7. Lagu Gangnam style sgt ssh nk kedengaran kat sana.
8. Mcm negara Asia lain..zebra crossing x beri apa2 makna kpd pejalan kaki.
9. Roti Korea takleh mkn ...mmg sah ada lemak tut!
10. Kereta Sonata hny layak jd taxi.
11. Susah gila nk tgk keto jenama lain melainkan Kia, Hyundai and SangYong.
Some facts from me:
1. Celcom boleh roaming disana tanpa masalah walaupun diorang menggunakan network CDMA. Aku cuak juga masa buat research kena sewa phone, tapi bila call celcom, diorang cakap, boleh roaming. Kalau connect to SK atau Olleh, boleh guna data at flat rate RM38 (aku tak guna pun, tapi cari wifi free je).
2. Duit korea ialah WON. 1000won about RM2.8. Tapi, untuk memudahkan, aku convert USD (1000won-1usd), kemudian kali 3.
3. Dekat hotel/apartment/rumah, diorang punya heater terletak dalam lantai. So, lantai akan panas dan haba panas akan naik ke atas (basic form 4 physic). Daripada segi budaya, orang korea tido menggunakan ondo (Tetami / tilam nipis) yang disimpan di dalam almari dan hanya dibentangkan keyika nak tido (macam kat kampung dulu-dulu). So, heated floor akan memanaskan ondo dan tido akan lebih selesa:).
4. Kimchi ialah budu bagi orang Korea. Mesti ada bagi setiap meal - breakfast, lunch mahupun dinner. Terdapat 200 jenis kimchi. Yang terkenal ialah kobis, tapi ada juga yang dibuat daripada chili, sotong, etc. Harga bagi 1kg kimchi kobis atau 250g kimchi sotong ialah 10,000won. Harga ni kitorang beli kat Kimchi school termasuk bungkusan polysterene dan penghantaran ke Airport. Aku rasa boleh dapat lagi murah kalau beli kat supermarket. Menurut kata orang kat Kimchi School, diorang akan bungkus kimci yang baru dibuat pada waktu pagi sebelum kami bertolak. Otherwise, bungkusan tu akan mengelembung kerana kimchi tu fermented dan mengeluarkan gas-gas. Kimchi elok dimakan selepas 7hari diperam. Selepas tu, kimchi perlu dimasukkan ke dalam bekas dan didinginkan (dlm peti ais le). Menurut sejarah, kimchi dibuat selepas musim tuaian (tak kisah le kobis ke, sotong ke) dan dibuat kimchi bagi bekalan makanan musim sejuk. Kiranya, macam ikan kering le jugak :)
5. Halal restaurant is hard to find in Korea. In seoul, there are a lot of Halal food around Seoul Mosque at Itaewon. We tried 2 restaurants on 3 occasions. Both are Indian cuisine. For buffet, expect to pay 16,000won per pax. Kebab can be found about 6,000 won. Another halal restaurant is Saffron Restaurant at Myeong Dong, below Ibis hotel and near to Lotte World. It is middle eastern cuisine. If you ignore conversion rate, expect to pay like when you eat at Secret Recipi (about 40,000 won for 2 pax without drink). Not forgetting, at ski resort (Yong Pyong), there is a Halal turkish kebab stall. We did not try, but our fellow travellers did try it.
7. Like most eating place outside Malaysia, plain water is free and customer is not expected to order any beverage.
Cukup le kot. Nanti sambung balik.
No comments:
Post a Comment